Archive for the ‘Tanker…’ Category
Baby-bogen – masser af grønne tips til babylivet
Den nyeste uundværlighed til alle småbørnsforældre med hang til – eller interesser for – den grønne livsstil er Rebecca Perssons nye bog Baby-bogen – udgivet på Gyldendals forlag. En skøn bog der skriver om et sundt hverdagsliv uden at være frelst og uopnåeligt – et stort 10-tal herfra!
Masser af tips til et sundt babyliv
Bogen er smækfyldt med tips og idéer til hvordan du lever et lidt grønnere og sundere liv med din baby – skrevet på en måde så det er til at forstå! Det jeg allerbedst kan lide ved bogen er den tilgang Rebecca Persson har til det grønne liv…at det er supervigtigt at tænke sundhed når det drejer sig om de små – og store, men at det også kan være svært fra tid til anden.
Derfor er bogen en supergod håndbog med masser af overkommelige opskrifter på mad, tips til indkøb hvor genbrugstanken ofte er taget frem og en regulær “no-go-liste”, hvor hun nævner en masse af de helt uundværlige ting man fristes tilat købe i de glitrende blade og annoncer.
Rebecca lever selv det liv hun prædiker om, og har prøvet det hele på egen krop – og ved derfor hvordan det er. og hvor svært det nogle gange kan være at styre uden om alle de mere eller mindre skadelige ting både børn og voksne bliver udsat for i dagligdagen.
Økologiske gummistøvler – det kan man jo ikke, men hvad så?
Bogen indeholder en grundig gennemgang af babyudstyr og giver tips til hvor de sunde og giftfri alternativer kan købes – både i budget og luksus-udgave.
Og hvis vi lige skal tage den med gummistøvlerne, så nej, man kan ikke få økologiske gummistøvler – men man kan få støvler i naturgummi uden tilsætningsstoffer, så det er nok det tætteste vi kommer
Den lille førstehjælper til dagligdagens problemer
Udover shoppingtips indeholder bogen en god og udførlig oversigt over hvad du kan gøre ved de forskellige lette dårligdomme man jo skal igennem som baby. Gode og sunde tips hvordan du kan afhjælpe trøske eller kolik – tips til søvnløshed osv.
Du kan købe Baby-bogen i mange boghandlere og flere steder på nettet – og direkte fra Rebecca Perssons blog, hvor hun også skriver om sin grønne hverdag og kommer med rigtig mange gode tips
Det er så dejligt med respons
Når jeg handler på nettet, ved jeg jo godt at det ikke er det samme som at komme ind i en fysisk butik…men alligevel har jeg nogle gange den følelse af at være blevet taget ved hånden og vist rundt på hylderne. Og det tror jeg er supervigtigt i en netbutik – både når jeg står på den ene og den anden side af “disken”.
Gør tryg og svar når du bliver spurgt
Jo, jeg ved godt at det tager tid – men for søren, hvor synes jeg det gør en forskel på hvor tryg jeg føler mig i en given netbutik at jeg får en relevant svar på de spørgsmål jeg stiller, og ikke bare en automatiseret mail. JEG VIL VIDE at der sidder en og tænker på mig som kunde…det er måske nok lidt corny, men det vil jeg, for ellers føler jeg mig ikke tryg.
Jeg har handlet både rigtig gode og rigtig dårlige steder – og steder ind imellem, hvor man bare tænker, nå jamen jeg fik da hvad jeg bad om.
De, for mig, dårlige oplevelser er hvor varerne ikke kommer frem og jeg som kunde nærmest bliver spurgt om det mon ikke er mig der er noget galt med…tro mig jeg var gal! Hvor der er forsinkelser, eller butikken slet ikke kan levere varer der skulle være på lager – og i stedet for at kontakte mig, venter på at jeg rykker for min ordre.
De gode oplevelser er ikke nødvendigvis der hvor der ikke sker forsinkelser eller andre småproblemer – men der hvor jeg bliver taget seriøst som kunde, bliver kontaktet hvis der er noget i gære. Hvor de tager sig tid til at svare på små besynderlige spørgsmål – uden at jeg behøver at føle at jeg beder om for meget.
Som handlende vil jeg være en af “the good guys”
Mit mål som ehandlende har altid være at være en af “de gode” – jeg sover bedre om natten hvis jeg ved at jeg har opført mig pænt og respektfuldt overfor mine kunder og hvem jeg ellers kommer i nærheden af.
Og hvor er det 10x skønnere at få en glad kunde efter en reklamation, hvor det bliver tacklet på en ordentlig måde, end at sidde tilbage med en utilfreds kunde, der ikke mener hun fik hvad hun kom efter. Selvfølgelig skal der være grænser hvor hvor man lægger sig ned og ruller rundt som en anden dresseret hund…men jeg har heldigvis så søde kunder at jeg faktisk endnu ikke er nået derud hvor vi ikke har kunnet finde fælles fodfæste. 7-9-13…
Jeg bruger selv Trustpilot, når jeg skal handle…
Der er efterhånden mange forskellige sites hvor man som kunde kan lægge anmeldelser af enten produkter eller butikker – især indenfor elektronikbranchen. Jeg checker generelt altid anmeldelser inden jeg handler et nyt sted…for butikker bruger jeg Trustpilot – og for enkelte varer bruger jeg diverse fora som f.eks. Slyngebarn for stofbleer og den slags.
Du kan evt. google anmeldelser af den vare du har kig på eller navnet på den butik du gerne vil handle i. Netop sådan et site som Trustpilot ranker rigtig godt på google, så du kan hurtigt få en idé om butikken blot ved at google den og kigge på søgeresultaterne.
Som virksomhed bruger jeg Trustpilot til at finde ud af hvad mine kunder synes om min butik…jeg kan få af vide hvad du som kunde gererelt er glad for og hvad der ikke fungerer – hvad der gør en forskel når du handler hos mig.
Så jeg opfordrer altid mine kunder til at anmelde Ko og Ko på Trustpilot, og jeg anmelder altid selv når jeg har handlet et sted. Det giver mig en stemme og en mulighed for at lufte min tilfredshed eller det modsatte – og det giver butikken mulighed for at svare…
En supergod erfaring…
Ko og Ko har egentlig altid været en basisvare-butik, men her til efteråret kommer der en masse nye varer i butikken der er mere sæsonprægede. Det var temmelig svært at vælge styles ud blandt et hav af flotte muligheder så jeg håber da at jeg får ramt noget af det rigtige…især har jeg jo, som drengemor, temmelig svært ved pigetøj
Her i sommer fik jeg den brilliante idé (hvis jeg skal sige det selv) at forsøge at samle en “shopping-gruppe”, folk fra lige præcis mit kundesegment, men spredt over hele landet og af forskellig grad af øko-freakiness. Og via Ko og Ko´s Facebook-side fik jeg samlet et ekspertpanel på 10 kvinder/mødre – fantastisk!
De skønne kvinder, hvor de fleste er kunder i butikken, fik tilsendt katalogerne på sommervarerne 2011 og har siden meldt tilbage med de styles de kunne finde på at købe – og det sjove er at de i mange tilfælde har været ret enige, og det i flere tilfælde var varer jeg ikke selv ville have valgt.
Nu bliver det så spændende at se om vi i fællesskab har valgt netop de ting der sælger – der er i hvert fald meget større sandsynlighed for at det rammer rigtigt nu end da jeg sad alene med det – det kan jeg så melde tilbage om til næste sommer…:)
Men det har været en rigtig god lektion for mig i hvad man kan bruge netværk til, og at man ikke skal være bange for at spørge selv sine kunder til råds – de har bare været superglade for at få lidt insiderviden om hvad der kommer af nye varer.
En enkelt skrev endda at det ikke var mig der skulle takke hende, men omvendt eftersom det havde været smaddeskægt at være med…men jeg takker nu alligevel, for hjælpen er uvurderlig!
Bæredygtigt forbrug – gæsteindlæg
(Gæsteblogger-indlæg fra Mette Petersen, Øko-liv)
Har du det som jeg, at du dagligt bliver konfronteret med etiske og miljømæssige dilemmaer, når du køber ind og anskaffer dig materielle ting? For hvad er det mest bæredygtige indkøb: At købe det danske konventionelle æble med pesticider og kunstgødning eller det økologiske æble fra Argentina? Hollandske tulipaner eller Fair Trade roser fra Afrika? At købe nye energibesparende el-apparater eller genbruge el-slugende apparater til de dør- eller bare lade være med at købe – så meget?
Bæredygtigt forbrug er efterhånden et emne, som vi bliver præsenteret for flere steder. Når jeg googler ‘Bæredygtigt forbrug’ er der 34.600 hits. Blandt hits’ne findes en farverig palet af organisationer, virksomheder, pengeinstitutioner samt danske og EU politikere, der alle har en mening om emnet.
Men hvorfor er udøvelsen af bæredygtigt forbrug så relativt lidt udbredt i virkeligheden – i vores indkøbsvaner og ageren i det hele taget?
Vi ved det alle – at vores forbrug påvirker jordkloden i negativ grad og at vi bør forbruge en hel del mindre, så denne ene jordklode vi engang fik tildelt, kan forblive levedygtig. Lige nu forbruger den gennemsnitlige europaborger ressourcer svarende til 2,5 jordkloder og den amerikanske statsborger forbruger dét, der svarer til 5 jordkloder (Kilde: Global Footprint Network 2006).
Forbrug er en kompliceret størrelse. Bæredygtigt forbrug må være endnu vanskeligere at få skovlen under, og man står som menigmand overladt til at fortolke bæredygtighed i hverdagens valg.
Her er 10 bud på, hvilke udfordringer der er i den forbindelse:
- Bæredygtigt forbrug skal give forbrugeren noget for pengene – noget mere end blot en vare. Vi lever i en verden hvor alle vil have noget igen: ‘What’s in it for me’ er tilsyneladende mottoet for mange i den moderne verden. Bæredygtige varer skal give forbrugeren en oplevelse, en følelse af noget helt særligt forkælende, 10 træer der bevares i regnskoven eller hjælp til fredning af en truet dyreart. Flere NGO’er arbejder allerede med denne strategi og vi kan lære en hel del her.
- Vi skal have de gode bæredygtige historier frem, så de kan sælge varen og give den oplevelseslystne forbruger ‘noget mere’ med hjem i øko-indkøbsnettet. Faktum er nemlig, at bæredygtige produkter, der er produceret under gode sociale og miljømæssige forhold rent faktisk medfører noget godt, noget bedre for mennesker, dyr og måske endda jorden.
- Gør bæredygtigt forbrug troværdigt og lige til at gå til. For nogle synes det uoverskueligt at skulle gå ombord i de grønne marked – for kan man nu også være helt sikker på at tunen er ved at uddø, at økobønderne ikke sprøjter deres marker med pesticider, og at Fair Trade nu også gør en økonomisk forskel for de lokale..?
- Bæredygtigt forbrug skal være smart, sexet, sejt og solidt, og brandes som sådan. Detailkæder og producenter spiller en stor rolle her.
- Samarbejde på kryds og tværs af grønne virksomheder, organisationer, ildsjæle, forskningsinstitutioner og politiske partier. Ingen er bedre end andre i den sag, men hver gør gavn for at få den bæredygtige udvikling væk fra kontorerne, papirerne og strategierne og ind i stuerne hos folk.
- Vi har brug for en ‘ranking’ af hvilke butikker og varer der er grøn, grønnere og grønnest.
- Der må etableres samarbejder mellem virksomheder der allerede arbejder med certificering af grønne og bæredygtige produkter, eksempelvis mellem GOTS (Global Organic Textile Standard), Fair Trade og Ecolabel. Hver virksomhed har deres fokus, men forbrugeren har svært ved at kende forskel. Hvorfor ikke have en strategi for en samlet produktudvikling af fx tekstiler? Der er sikkert penge i det…!
- Højere afgifter på varer der ikke bidrager til bæredygtig udvikling.
- Vi har brug for de grønne og innovative trendsettere. Til Jer må jeg sige – HÆNG i og resten skal nok følge jer.. om en årrække.
Vi kan ikke komme udenom, at bæredygtigt forbrug kræver en adfærdsændring hos os alle. Vi skal forbruge langt mindre end vi gør i dag, og de varer vi så køber, skal være produceret under bæredygtige vilkår!
Den nye webportal Økoliv.nu kan hjælpe os lidt på vej..